MFC programi za odrasle

Fraktalni crteži izrađuju se prema specifičnim uputama, ovisno o vrsti fraktalnog crteža.

Ako želite da crteži imaju terapeutsku funkciju (art therapy/terapija putem umjetnosti), te da Vam kao takvi pomognu u rješavanju specifičnih problema, tada je potreban rad s učiteljem/mentorom.

Na radionicama ću Vas naučiti pravila crtanja i bojenja, a ujedno ćete proširiti svoja znanja vezana za područja likovne umjetnosti, psihologije i pedagogije. Creže izrađujete u svom domu ili odbranoj okolini, uz povremenu konzultaciju mentora.

Podučavanje i rad s ljudima organiziran je na sljedeće načine:

Rad u grupi

– radionice po temama
– prezentacije i stručna predavanja
– fraktalna druženja (klub)

Individualni rad

– individualni rad i savjetovanje
– individualna edukacija

On-line

– skype i zoom edukacije
– on-line mentoriranje

Izgledalo je zanimljivo kad sam pročitala preko interneta, a otvorilo se kompletno novo područje koje me jako zanima i veseli. Hvala!
Sanja
Rijeka

Programi edukacije Metode fraktalnog crteža tako su strukturirani da na fraktalno putovanje krećete od vlastitog istraživanja tehnike i crtanja fraktalnih crteža.

Program za početnike sastoji se od niza radionica namijenjenih crtačima koji žele crtati u svrhu opuštanja, osnaživanja, razvoja kreativnosti i potencijala. Za dublji terapeutski rad ili proširivanje znanja iz ovog područja nastavljamo s radionicama iz 1. stupnja edukacije.

Za dobivanje certifikata koji vam omogućuje rad s drugim ljudima nastavljate s edukacijom kroz tri stupnja. Nakon svakog stupnja edukacije slijedi ispit koji omogućuje dobivanje certifikata za praktičara, učitelja ili specijalistu po MFC.

Program za početnike

U okviru programa za početnike upoznat ćete se s osnovama izrade fraktalnih crteža. Dijagnostičkih, korekcijskih i umjetničkih.

Crtanje će Vam koristiti ukoliko se želite opustiti, osnažiti, osloboditi kreativnu energiju ili razviti vlastite potencijale. Ovaj program pokeće promjene u željenom smjeru.

Program se sastoji od četiri radionice. Pohađanje radionice “Uvod u metodu fraktalnog crteža” uvjet je za daljnju edukaciju, odnosno upis na 1. stupanj edukacije.

Radionice

 • Vrijeme za mene
 • Uvod u metodu fraktalnog crteža
 • Umjetnički fraktali (1. i 2. dio)
 • Brigitine tehnike (1. i 2. dio)

Radionica: Vrijeme za mene

Živimo u vrlo dinamičnom vremenu punom informacija. Opterećeni smo obavezama na poslu i u kući. Nastojimo uskladiti privatni i poslovni život. Na radionici ćete naučiti kako crtanjem i bojenjem u trajanju od 20 minuta možete stvoriti unutarnji mir. Crtanje tzv. fraktalnih minijatura osvježava nas, puni energijom i osnažuje. Za vrijeme crtanja i bojenja (po pravilima metode) misli na kratko staju, otvaramo se kreativnom potencijalu i tada imamo osjećaj da su svi problemi rješivi. Ključni pojmovi: zabava, opuštanje, razvoj maštovitosti i originalnosti Trajanje radionice: 2 sata Cijena radionice: 150 kuna

Radionica: Uvod u metodu fraktalnog crteža

Na radionici ćete imati priliku nacrtati svoj prvi inicijalni crtež, tzv. autoportret duše. Putem crta i boja dobit ćete informaciju o svom unutarnjem stanju. Možemo reći da ćete prvi puta imaju prilike “vidjeti” sebe i svoju dušu putem vizualnih elemenata crte i boje.

Po završetku crtanja inicijalnog crteža naučiti ću Vas kako crtati korekcijske crteže. Oni služe za uspostavljanje ravnoteže i harmonije u različitim područjima Vašeg života. Po zavšretku radionice osposobljeni ste za crtanje vlastitog fraktalnog ciklusa (tzv. intuitivni ciklus) koji se sastoji od 21 crteža. Crteže izrađujete kod kuće, uz povremenu konzultaciju sa mnom kao učiteljicom/mentoricom.

Ključni pojmovi: opuštanje, osnaživanje, pokretanje promjena, otvaranje novim mogućnostima, razvoj potencijala

Trajanje radionice:7 sati + mentoriranje

Cijena radionice:  rad u grupi – 750 kuna    /    on-line – 1000 kn    /    individualni rad i savjetovanje – po dogovoru

Radionica: Umjetnički fraktali

Umjetnički fraktali crtaju se u svrhu razvoja kreativnosti, opuštanja i napuštanja stereotipnih (shematskih) razmišljanja. Pravila su i dalje ista: crta se zatvorenih očiju, boje biraju slobodno ili prema značenju. Na radionicama ćete otkriti nove tehnike crtanja kojima ćete razviti svoje umjetničke sposobnosti.

Radionica se održava u dva dijela. U 1. dijelu radionice upoznat ćete nove tehnike fraktalnog crteža tzv. energetski otisak, vidjeti nevidljivo i crtanje motiva. U 2. dijelu radionice isprobat ćete mogućnosti crtanja teksturama i izrađivati fraktalne grafike.

Ključni pojmovi: razvoj kreativnosti, originalnosti, maštovitosti, razvoj percepcije, napuštanje shematskog načina crtanja i mišljenja

Trajanje pojedinačne radionice:

Cijena pojedinačne radionice: 300 kn

Radionice: Brigitine tehnike

Litvanska učiteljica po MFC Brigita Paulauskienė osmislila je nove autorske tehnike za koje je inspiraciju pronašala u metodi fraktalnog crteža.

Ovi crteži se crtaju na drugačiji način. Prije crtanja potrebno je odrediti/osvijestiti početno stanje u kojem se osoba nalazi te definirati cilj koji želi ostvariti. Zatim se točkama, crtama  i bojama kreira crtež koji pomaže u ostvarenju cilja.

Tehnike se upoznaju kroz dvije radionice. U 1. radionici naučiti ću Vas pravilima crtanja kristalnog fraktala uma, emocionlanog fraktala i emocionalnog autoportreta. U 2. radionici oblikovat ćete transformacijsku dugu i spiralu željenih mogućnosti.

Ključni pojmovi: učenje likovnog jezika, stvaranje vizije ciljeva, jačanje vjere u pozitivan ishod, stvaranje slike o sebi

Trajanje pojedinačne radionice: 3 sata

Cijena pojedinačne radionice: 300kn

Fraktalna škola - 1. stupanj edukacije

Prvi stupanj edukacije namijenjen je crtačima koji žele dublje zaroniti u sebe i suočiti se s dugo neriješenim problemima. Kao i program za početnike, prvi stupanj edukacije namijenjen je za osobni rast i razvoj. Rad na sebi započinjete radionicom Osnovni program 1. dio koja je prva radionica u Fraktalnoj školi. Nakon nje možete sudjelovati na radionici po izboru, nije nužno slijediti navedeni raspored radionica. Ukoliko želite postati certificirani praktičar po MFC tada je obavezno sudjelovanje u navedenim radionicama. Nacrtani fraktalni ciklus i umjetnički crteži te odslušane obavezne radionice uvjet su za polaganje ispita 3. stupnja i dobivanje certifikata koji omogućuje rad s drugima (u okviru dogovorenoga).

Radionice 1. stupnja

 • Osnovni program 1. dio
 • Osnovni program 2. dio
 • Umjetnički fraktali
 • Zatvaranje kruga
 • Dječji svijet fraktala

Fakultativne radionice

 • Fraktali podrške
 • Drvo obilja

Fraktalna škola - 2. stupanj edukacije

Ukoliko nakon pohađanja radionica 1. stupnja edukacije te puno nacrtanih fraktalnih crteža želite nastaviti s crtanjem, produbiti svoje znanje o MFC ili čak i postati učitelj po MFC tada se preporučuje nastavak edukacije.

U radionicama drugog stupnja nove sadržaje i tehnike crtanja. Novi sadržaji nude novi pogled na MFC. Produbljujemo znanje o analizi crteža, učimo kojim bojama pomoći u određenim bolestima. Uključuju se pokret, zvuk, brojke…

Ove radionice namijenjene su crtačima koji se žele specijalizirati u radu po MFC ili se spremaju za ispit 2. stupnja.

 • Fraktali na životni zadatak
 • Fraktalno gibanje
 • Napredna analiza
 • Fraktalna numerologija

Fraktalna škola - 3. stupanj edukacije

Zadnji stupanj edukacije se odnosi na vlastito istraživanje u području MFC. Radionice koje se održavaju su specijalističke i vode ih autorica metode Tanzilija Polujahtova i njezini učenici koji su i sami specijalisti u određenim područjima. 

Ove radionice namijenjene su crtačima koji se žele specijalizirati u radu po MFC ili se spremaju za ispit 1. stupnja.

Radionice 3. stupnja

 • Ruka zdravlja
 • Art terapija i MFC
 • MFC – integracija
 • Podrška u radu po MFC

Radionice 3. stupnja su tematske. Održavaju ih stručnjaci iz pojedinih područja, certificirani učitelji po MFC te autorica metode Tanzilija Polujahtova. 

Otvaranje potpuno novog područja izražavanja kreativnosti koja ciljano (umno) može biti usmjerena za osobni razvoj. Izuzetno značajna i snažna tehnika za razvoj svijesti i stabiliziranje podsvjesti!
Neda
Novi Sad

Ispiti i certifikati

Želite postatati praktičar, učitelj ili specijalista po Metodi fraktalnog crteža? 

Saznajte više o uvjetima polaganja ispita i dobivanja certifikata.

error: Content is protected !!