Metoda fraktalnog crteža (MFC)​

Metoda fraktalnog crteža nova je forma art terapije. Puni naziv metode je “Fraktalna metoda analitičke dijagnostike, prognoziranja i korekcije čovjekova stanja”. Terapijsku metodu osmislila je Tanzilia Polujahtova, klinička psihologinja i obiteljska psihologinja koja radi i djeluje u Rusiji. Od 1991. godine, kada je osmišljena ova metoda, Tanzilia Polujahtova napravila je mnogobrojne kliničke testove i studije koje pokazuju činjenicu da su se ljudi koji su crtali fraktale brže oporavljali od svojih bolesti.

Tehnika crtanja fraktala omogućava ljudima da postanu zdravi i riješe svoje probleme u životu. Također ljudima koji imaju iskustvo traume, koji su u stresu, anksioznosti, depresiji i ostalim negativnim psihološkim stanjima. Crtanje fraktala ne utječe pozitivno samo na oporavljanje od bolesti i različitih negativnih stanja. Za vrijeme procesa crtanja (i kasnije) dobivamo odgovore na pitanja kako upoznati samog sebe, kako dobiti pristup informacijama skrivenima u dubinama naše podsvijesti, kako naučiti prepoznati svoje životne ciljeve i ostvariti svoja postignuća te kako se podignuti na novu razinu u razvoju.

U Hrvatskoj se fraktali crtaju od 2011. godine kada sam se s metodom upoznala tijekom projekta „Art restart stress relief“ koji se održavao u Litvi. Tada sam učila od svoje prve učiteljice Brigite Paulauskienė koja nas povremeno posjećuje i u Hrvatskoj. Od 2014. godine u Hrvatsku dolazi i autorica metode Tanzilija Polujahtova koja svoje znanje prenosi hrvatskim (s stranim) crtačima. Od 2013. godine intenzivno se bavim edukacijama po MFC. Metodu sam proširila u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Švedskoj i Nizozemskoj, a preko svojih učenica i na druge države.

Jednostavna tehnika kojom se postižu veliki rezultati.
Lea, Čakovec

Fraktalni crtež

Fraktalni crtež je energetski crtež. Njegova vibracija prodire u naše tijelo, misli i osjećaje. Crtajući fraktale mi se otvaramo višoj svijesti te oslobađamo kreativnu energiju. Povezujemo se sa bićem koje je izvor sreće, veselja, zadovoljstva i svih duhovnih vrijednosti. U svijetu apstraktnih boja i linija dobivamo mjesto u kojem misli nestaju. Ostaje samo duh spojen s višim vibracijama. Crtanjem fraktala uranjamo u meditativno stanje u kojem postoje samo sklad i ravnoteža. Dok crtamo, mi se mijenjamo. Otvaramo se novim mogućnostima. Crtanjem stvaramo kreativan pristup životu i njegovim problemima. 

 

Zašto fraktali?

Fraktali su objekti koji daju jednaku razinu detalja neovisno o razlučivosti koju koristimo. Fraktale je moguće uvećavati beskonačno mnogo, a da se pri svakom novom povećanju vide neki detalji koji prije povećanja nisu bili vidljivi, i da količina novih detalja uvijek bude otprilike jednaka. Iako su ti detalji slični, sastoje se od umanjenih verzija samih sebe, previše su nepravilni da bi se opisali jednostavnom geometrijom.

Iako fraktale najčešće vidimo kao rezultat stvaranja u nekom računalnom programu, također ih vidimo i u prirodi.  Promotrite oblik pahuljice, šenona, lista ili čuvarkuće. Otkrit ćete kako se cjelina raščlanjuje na dijelove koji su zapravo istog oblika kao i cjelina.

Kao što zlatni rez (božansku proporciju) možemo pronaći svugdje na (i u) tijelu, tako možemo pronaći i fraktale. Naše tijelo je jedan veliki fraktal u kojem se ogleda cjelina – Univerzum. A naše misli i osjećaji su manji dijelovi tog istog fraktala u kojima se također ogleda cjelina. Svaki organ, stanica, atom… prožeti su Duhom koji povezuje sve dijelove. Crtajući fraktal mi crtamo dio sebe. Dio veće cjeline. Spajamo se s Duhom koji povezuje misli, osjećaje i tijelo. 

Vrste fraktalnog crteža

Postoje nekoliko vrsta fraktala:

  • dijagnostički i korekcijski fraktali– crtaju se kada osoba želi uravnotežiti svoje unutarnje stanje, energiju, usmjeriti život u pravom smjeru. Prvo se radi analiza unutarnjeg stanja (inicijalni/dijagnostički crtež), a zatim korekcija. Analizom prva tri korekcijska fraktala jasno se može definirati problem osobe koja ga crta. Zatim se crtanjem ostalih fraktala (sveukupno 21) radi korekcija, odnosno „ispravljanje“ problema
  • umjetnički fraktali – crtaju se iz potrebe za umjetničkim izražavanjem i razvojem kreativnosti,
  • fraktali podrške i fraktali na životni zadatak – crtaju se ukoliko želimo raditi na određenom problemu,
  • grupni fraktali – crtaju se u paru ili grupi u svrhu poboljšanja odnosa

Za sve vrste fraktala tehnika crtanja je ista. Crtež se izvodi zatvorenih očiju. Vrijeme crtanja ovisi o vrsti fraktala. Po završetku crtanja crtež se boji drvenim bojicama. Boje se odabiru intuitivno ili prema njihovoj funkciji.

Znanost je otkrila da boja ima znakovito značenje na ljudsko zdravlje i raspoloženje.

Kada crtamo fraktale mi se koncentriramo na boju. Boja dopire kroz naše oči i uzrokuje terapeutski efekt. Svaka boja ima drugačije djelovanje. Za vrijeme crtanja korekcijskih fraktala koriste se terapeutske kombinacije boja. Uz njihovu pomoć osoba može napraviti korekciju vlastitog unutarnjeg stanja.

Otvaranje potpuno novog područja izražavanja kreativnosti koja ciljano (umno) može biti usmjerena za osobni razvoj. Izuzetno značajna i snažna tehnika za razvoj svijesti i stabiliziranje podsvjesti!
Ivona, Zagreb

Kome je namijenjeno?

Odraslima

Ova metoda namijenjena svima onima koji žele riješiti svoje životne probleme kao i onima koji pomažu drugima da riješe njihove životne probleme. Odrasli crtaju u svrhu poboljšanja kvalitete vlastitog života. Metoda je također namijenjena psiholozima, terapeutima, učiteljima, odgajateljima, stručnim suradnicima, umjetnicima, liječnicima i sl. profesijama koji u svom profesionalnom radu primjenjuju tehnike za rast i razvoj.

Djeci

Djeca uživaju crtati fraktale! S djecom crtamo u svrhu njihova cjelovita razvoja, u svrhu razvoja mozga. Ovu tehniku još nazivamo i likovna gimnastika za mozak

Crtanjem se poboljšava pažnja i koncentracija, razvija fokus i strpljenje. Također se razvija emocionalna stabilnost, povećava samopouzdanje i samopoštovanje. Osim za djecu, pripremili smo i programe za roditelje. Crtanje fraktala koristan je način da provedete vrijeme s obitelji.

error: Content is protected !!